Historie van Sinterklaaspapier

ONTSTAAN

Wanneer het Sinterklaaspapier precies is ontstaan, is niet te achterhalen, omdat maar weinig papierfabrieken of ontwerpbureaus van het begin af collectieboeken of monsterboeken hebben bewaard. De meeste papierfabrieken zijn pas na de Tweede Wereldoorlog begonnen met het produceren van Sinterklaaspapier.
Van een aantal Sinterklaaspapieren uit de verzameling is echter af te leiden dat ze reeds vóór de Tweede Wereldoorlog zijn geproduceerd. De heer Porck, conservator van het sierpapier van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, zag dit aan de gebruikte soort papier (scheppapier en papier met een reliëf) en de manier waarop de afbeeldingen op het papier waren gezet.


GEBRUIK

De luxe banketbakkerszaken waren de eersten die het Sinterklaaspapier gebruikten om hun mooie banketletters, speculaaspoppen en chocoladeletters in te pakken. Daarna kwam het Sinterklaaspapier in de cadeauwinkels en warenhuizen in gebruik. Af en toe lieten de winkeliers hun firmanaam of winkelnaam op het papier erbij drukken.
“Pakjesavond” bestond al in de 19e eeuw.
Niet alleen de kinderen kregen cadeautjes, maar de ouders ook. Uiteraard werden al die cadeautjes in Sinterklaaspapier verpakt! Maar nog niet in het mooie gekleurde papier, zoals wij dat kennen. Dat papier kwam pas na de jaren vijftig op de markt.


Een greep uit de verzameling sinterklaaspapieren: Thema: Binnen- en buitentafereeltjes Thema: Binnen- en buitentafereeltjes Thema: Binnen- en buitentafereeltjes


Home

Sinterklaaspapier
Historie
Dessins
Trends


Verzamelaarster
Achtergrond
Presentaties
Publiciteit
Reacties